Zápis jednání Grémia ČsSL dne 07. 11. 207 (ke stažení zde...)

Dne 7. 11. 2017 bylo realizováno první jednání Grémia, jako vrcholného orgánu Svazu mezi sjezdy, s následujícím obsahem:

• Seznámení s webovými stránkami a FB portálem Svazu:
  • Člen redakční rady Josef Říha (Pytlák) názorně předvedl obsah webových stránek Svazu, s vysvětlením jednotlivých sekcí a jejich využitím. Předsedou redakční rady byl vysvětlen rozdíl v pojetí a obsahu komunikace formou webu a formou facebookového (FB) profilu
  • Při jednání Výboru svazu 13. 12. 2017 bude rozhodnuto o termínech jednání Výboru svazu a Grémia v r. 2018. Termíny budou uvedeny na těchto stránkách.
  • Grémium schválilo složení redakční rady Svazu ve složení:

+ Blahout František - předseda

+ Říha Josef - člen (web)

+ Mihule Josef - člen (archív)

+ Obst Lukáš - člen (FB)

• Redakční rada není uzavřený orgán. Pokud některý členský prvek svazu - ČPS uzná za vhodné doplnit ji ze svých řad, podá návrh předsedovi RR a po elektronickém odsouhlasení většinou ČPS (Grémia) bude RR doplněna. Tuto okolnost lze očekávat zejména v budoucnu, po doplnění Svazu o nové ČPS.
  • Vystoupení předsedy Svazu:
  • Grémium schválilo všechny interní dokumenty, které byly předloženy k projednání. Jejich oficiální znění bude ČPS zasláno cestou e-mail pošty. ČPS si je založí do svých elektronických bank dat nebo v papírové formě.
  • Úkoly z Usnesení ustavujícího sjezdu Svazu, které mají jednorázový charakter, byly splněny Výborem beze zbytku. Plnění průběžných úkolů bude vyžadovat hodnocení za rok 2018 při jednání prvního řádného sjezdu Svazu.
  • Bylo konstatováno, že ČPS byly průběžně informovány poměrně obsažnými Zápisy z jednotlivých jednání Výboru svazu
  • Dne 14. 11. 2018 bude realizováno slavnostní zasedání a pietní akt k 100. výročí, následovat bude první řádný sjezd ČsSL.
  • Letecký ples v Lucerně se koná dne 10. 2. 2018
  • Existuje zámysl vybudovat minipivovar s programem Tygřího piva a obnovit tzv. Exchange programm (mezinárodní výměna letecké mládeže)
  • Grémium schválilo žádosti tří nových subjektů ke vstupu do ČsSL:
  • Letecký klub gen. Karla Janouška, Mladá Boleslav
  • Galileo Training s.r.o., Praha ... vydavatel časopisu Flying Revue
  • Aeroteam s.r.o., Vsetín ... výrobce leteckých artefaktů
  • Postup při přijímání nových ČPS bude následovný:
  • Nový žadatel podá žádost volnou formou (bez formuláře) buď v papírové podobě na doručovací adresu Svazu, nebo elektronicky na web Svazu ... bylo všemi třemi subjekty splněno
  • Určený člen Výboru svazu vstoupí do jednání se žadatelem a posoudí shodnost obsahu jeho činnosti se stanovami Svazu. Poté Výbor svazu podá návrh k posouzení Grémiu s odůvodněním jeho přijetí (při jednání Grémia nebo elektronickou formou) ... bylo realizováno při tomto jednání Grémia
  • Do konce roku 2017 bude zpracován vzor smlouvy (bude využíván do budoucna)
  • Při jednání Výboru svazu dne 9. 1. 2018 bude smlouva podepsána zástupcem nového ČPS a předsedou ČsSL (v budoucnu při každém jednání Výboru svazu v případě přijímání nového ČPS)
  • Další způsob další registrace nových ČPS bude projednán s KS Praha-9
  • Nové ČPS určí svoje zástupce jako členy Grémia svazu a splní základní povinnosti k vydání členských průkazů svým členům.
  • Schválen anglický ekvivalent názvu Svazu... Czech Aviation Association - CzAA
  • Je rozhodnuta možnost dalšího přijímání nových členů ČsSL v jednotlivých ČPS. V tomto smyslu už se objevuje skutečnost, že jeden člen ČsSL může být členem dvou ČPS. Grémiem je rozhodnuto, že to je osobní záležitost každého takového člena ve vztahu k dodržování veškerých povinností obou spolků (úhrada členských příspěvků, účast na setkání spolků apod.). Tito členové budou mít přidělen pouze jeden členský průkaz. Proto jsou tito členové povinni dvojí členství nahlásit.

· Bylo rozhodnuto, že nositeli rozvoje letecko-odborných sekcí ve Výboru svazu jsou J. Kubala a M. Macháček v souladu s OŘ ČsSL.

· Zatím byly oznámeny tři termíny Výročních jednání ČPS:

• Plzeň - 17. 2. 2018
  • Bechyně - 12. 1. 2018
  • Žatec - 22. 2. 2018 - zároveň volební schůze spolku

Dne 13. 11. 2017

Místopředseda Svazu - V. Vašek

Předseda Svazu - O. Pelčák

Stanovy ČsSL...

(ke stažení zde...)

přijaté ustavujícím sjezdem konaným dne 12.června 2017 v hotelu DUO v Praze

Čl. I.

Obecná ustanovení

• Název spolku: "Český svaz letectví z.s.", ve zkratce ČsSL (dále jen Svaz).
  • Sídlem je: Velebného 1964, 190 16 Praha 9 - Újezd nad Lesy
  • Svaz je nezávislým, neziskovým, dobrovolným a nepolitickým zapsaným spolkem založeným v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník § 214 odst. 2 (dále jen OZ).
  • Ve svazu jsou účastny právnické osoby a organizace, které svojí profesí, zájmem či zaměřením podnikatelských aktivit byly nebo jsou spojeny s letectvím, podaly přihlášku do svazu a souhlasí s jeho činností. Podrobnosti ohledně členství členských prvků svazu (zapsané spolky a ostatní právnické osoby) a jejich členů stanoví tyto stanovy a Interní směrnice Svazu.
  • Svaz vyvíjí svoji činnost na území České republiky. Spolupracuje a rozvíjí mezinárodní styky s obdobně zaměřenými organizacemi v zahraničí, pokud jejich činnost není v rozporu se zákony ČR.
  • Stanovy a jejich změny schvaluje Sjezd.
  • Svaz užívá znak, který je registrovanou ochrannou známkou.

Čl. II.

Účel Svazu

• Svaz navazuje na vlastenecké a demokratické tradice československého letectva od založení republiky

v roce 1918, má svoji symboliku a vykonává zájmovou a sociální funkci. Udržuje historický odkaz československého a českého letectva. Svoji činností přispívá k uspokojování a ochraně oprávněných zájmů členů svých členských prvků Svazu.

Čl. III.

Cíle Svazu

3.1. Hlavní činností svazu je zajišťování mezigenerační sounáležitosti leteckých profesí, k nimž patří zejména spoluúčast na výchově mladé generace k vlastenectví a k povědomí o obranyschopnosti země pořádáním všech dostupných aktivit.

3.2. Svaz:

3.2.1. Udržuje a koordinuje styk s ostatními společenskými organizacemi podobného určení, orgány státní správy, vojenské správy a ostatních složek,

3.2.2. řídí a koordinuje jednání se zájmovými, výrobními a provozovatelskými organizacemi majících vztah k letectvu, jeho historii i současnosti na celostátní a mezinárodní úrovni,

3.2.3. řídí a koordinuje spolupráci na různých projektech, včetně účasti členských prvků Svazu, a jedná o nich s partnery projektů,

3.2.4. podílí se na organizování celostátně významných událostech, ve kterých je Svaz zainteresován.

Čl. IV.

Orgány Svazu

4.1. Svaz tvoří:

4.1.1. Sjezd,

4.1.2. Grémium,

4.1.3. Výbor svazu,

4.1.4. Kontrolní komise,

4.1.5. Komise zřízené Výborem svazu,

4.1.6. Členské prvky Svazu - spolky se svými členy nebo jiné právnické osoby.

• Členské prvky Svazu neručí za závazky Svazu a Svaz neručí za závazky členských prvků Svazu.

Čl.V.

Sjezd

5.1. Sjezd je nejvyšším orgánem svazu a tvoří jej shromáždění delegovaných zástupců členských prvků Svazu.

5.2. Funkci členské schůze podle §256 OZ plní Sjezd delegátů.

5.3. Sjezd je svoláván statutárním orgánem svazu, kterým je Výbor svazu, v intervalu nejvýše tří let a po souhlasu Grémia.

• Účastníky Sjezdu jsou delegáti voleni členskými prvky svazu. Počty delegátů stanoví Výbor svazu.

· Sjezd je oprávněn rozhodovat o všech záležitostech svazu.

• Schvaluje stanovy svazu a jejich změny.

5.7. Sjezd volí tajnou volbou přímo jednotlivé funkce Výboru svazu a Kontrolní komise svazu.

• Schvaluje zprávu Výboru svazu.
  • Bere na vědomí zprávu Kontrolní komise.
  • Usnesením Sjezdu se členské prvky svazu řídí jen v rozsahu těch ustanovení, která se dotýkají společných činností.

Čl. VI.

Grémium

• Grémium je nejvyšším sjezdem nevoleným kolektivním orgánem svazu.
  • Grémium se ve své činnosti řídí stanovami a interními dokumenty svazu a jednacím řádem Grémia.
  • Dohlíží na plnění usnesení Sjezdu, dbá o naplňování poslání a cílů svazu.
  • Grémium tvoří Výbor svazu, zástupci členských prvků Svazu (vždy jeden za každý členský prvek svazu, zpravidla předseda) a předseda Kontrolní komise.
  • Grémium projednává, doporučuje, popřípadě odmítá návrhy členských právnických subjektů, jednací řády Grémia, Výboru svazu a Kontrolní komise.
  • Stanovisko Grémia je závazné pro Výbor svazu. V případě rozporu rozhoduje Kontrolní komise.
  • Grémium schvaluje výši členských příspěvků.
  • Grémium stanovuje klíč počtu delegátů sjezdu.

Čl. VII.

Výbor svazu

• Výbor svazu je statutárním orgánem svazu.
  • Výbor svazu tvoří pět členů, v čele je předseda a místopředseda, kteří jsou voleni v den konání sjezdu přímou volbou. Volební období je tříleté. Výbor svazu je svoláván k jednání zpravidla 1x za měsíc. Kooptace člena je přípustná podle § 246 odst. 2 OZ.
  • Je vykonavatelem plnění usnesení sjezdu ve vztahu k členským prvkům svazu v rozsahu společných činností. Je zástupcem svazu před orgány státní správy a moci ve věcech spolků, orgánů svazu a je reprezentantem Svazu ve styku s veřejností a zahraničím i pro společné činnosti.
  • Jednání Výboru svazu se zúčastňují s hlasem poradním předseda Kontrolní komise a hospodář (člen sekretariátu). Výbor rozhoduje usnesením.
  • Práva a povinnosti členů Výboru svazu jsou dána interními dokumenty svazu.
  • Za Svaz jednají a podepisují předseda nebo místopředseda samostatně.
  • Společný podpis předsedy a místopředsedy je nutný v těchto případech:

7.7.1. Pověření k zastupování svazu (pověření nebo plná moc).

7.7.2. U smluv zavazujících svaz k finančnímu plnění vůči třetím osobám.

7.7.3. K návrhům podávaným orgánům státní správy i moci.

7.7.4. K jednání a uzavírání smluv o spolupráci s mezinárodními nebo spolupracujícími organizacemi, které nejsou členskými prvky svazu

7.7.5. Ve věcech, které si statutární orgán, nebo Grémium vyhradí.

• Po souhlasu Grémia svolává řádný, popřípadě mimořádný sjezd svazu.
  • Vydává interní směrnice (dokumenty) k zajištění vnitřního chodu svazu..

Čl. VIII.

Kontrolní komise

• Kontrolní komise je nejvyšším kontrolním a odvolávacím orgánem svazu pro Výbor svazu a členských prvků svazu.
  • Kontrolní komise je tříčlenná a je volena přímo v den konání sjezdu. V čele Kontrolní komise stojí předseda. Člen Kontrolní komise nesmí být členem Grémia. Volební období je tříleté. Jednání KK se svolává podle plánu práce nebo i mimo něj.
  • Práva a povinnosti členů Kontrolní komise upravuje OZ.
  • Kontrolní komise se ve své činnosti řídí zákony, interními dokumenty svazu a jednacím řádem Kontrolní komise. Kontrolní komise rozhoduje usnesením.
  • Za Kontrolní komisi jedná navenek a podepisuje její předseda.

Čl. IX.

Sekretariát

• Sekretariát svazu (dále jen Sekretariát) je administrativně organizačním aparátem Výboru svazu.
  • Členy sekretariátu mohou být pracovníci z řad členů členských prvků svazu jako dobrovolníci nebo v pracovně právním vztahu.
  • Složení, zabezpečení, popisy funkčních náplní, práva a povinnosti upravují interní směrnice Výboru svazu a jednací řády jednotlivých orgánů svazu.
  • Po projednání Grémia schvaluje Výbor svazu počet a systemizaci funkcí.

Čl. X.

Členství ve Svazu

• Členy svazu se mohou stát právnické osoby, které svým profesním zaměřením, zájmem či zaměřením podnikatelských aktivit jsou spojeny s letectvím a mají ve svých stanovách hájení zájmů a potřeb svých členů, aktivní podporu a propagaci všech forem zájmových aktivit souvisejících s historií a rozvojem letectví.
  • O přijetí za členský prvek svazu jedná a členství schvaluje Výbor svazu na základě písemné přihlášky a po projednání v Grémiu. Členství zapsaného spolku či jiné právnické osoby ve svazu vzniká rozhodnutím Výboru svazu o jejich přijetí za členský prvek svazu.
  • O přijetí fyzické osoby rozhoduje příslušný členský prvek svazu, na základě vlastních stanov a pravidel, přičemž nesmí dojít k rozporu se zákony ČR.
  • Výbor svazu po projednání v Grémiu může udělit čestné členství (bez nutnosti platit členské příspěvky) fyzickým osobám, které se významným způsobem zasloužily o rozvoj činnosti svazu,
  • Výbor svazu vede seznam členských prvků svazu a jejich členů a provádí v něm zápisy a výmazy prostřednictvím usnesení z jejich zasedání.

Čl. XI.

Majetek

• Účastníci se dohodli, že v otázkách hospodaření se svěřenými prostředky a majetkem budou jednat podle interních dokumentů.

Čl. XII.

Práva a povinnosti členských prvků Svazu a jejich členů

• Členský prvek svazu má právo být pravdivě a v dostatečném předstihu informován ostatními členskými prvky svazu o všech skutečnostech a jednáních souvisejících se společnou činností. Je oprávněn požadovat po orgánech svazu vysvětlení kterékoliv záležitosti, která se týká společné činnosti.
  • Práva a povinnosti se řídí podle přijatých a schválených dokumentů Svazu.
  • Případné spory řeší na základě těchto stanov Kontrolní komise svazu. To nevylučuje, aby se členský prvek svazu obrátil žalobou na soud.

Čl. XIII.

Vyloučení členského prvku Svazu

• Pokud by mělo dojít k vyloučení členského prvku svazu, který závažným způsobem nebo opětovně poruší některou z povinností vyplývající pro něj z těchto stanov nebo ze zákona, musí být nejprve kvalifikovaně na nedostatek jednání upozorněn se lhůtou o zjednání nápravy. Pokud tomu nevyhoví, pak může být vyloučen kvalifikovanou většinou členských prvků Svazu, tj. minimálně 2/3 hlasů členů Grémia.

Čl. XIV.

Vystoupení členského prvku Svazu

• Členský prvek svazu může ze svazu vystoupit na základě:

14.1.1. písemné dohody uzavřené se všemi ostatními členskými prvky svazu,

14.1.2. písemné výpovědi doručené na sekretariát bez zdůvodnění. Výpovědní lhůta činí tři měsíce a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícím po měsíci, kdy byla doručena písemná výpověď.

• Pokud by vystoupení členského prvku Svazu zapříčinilo škodu Svazu, je tento členský prvek svazu povinen ji nahradit podle rozhodnutí Výboru svazu po projednání v Grémiu.

Čl. XV.

Zrušení Svazu

• Svaz se zruší:

15.1.1. dohodou všech členských prvků svazu učiněnou v písemné formě,

15.1.2. písemnou výpovědí danou v pořadí předposledním členským prvkem svazu,

15.1.3. rozhodnutím příslušného soudu na návrh některého z členských prvků svazu, prohlášením úpadku, nebo jiným rozhodnutím soudu.

Čl. XVI.

Doba, na kterou je Svaz založen

• Svaz je založen na dobu neurčitou.

Čl. XVII.

Řešení neupravených otázek

• Otázky těmito stanovami výslovně neřešené se řídí občanským zákoníkem. Interní směrnice řeší vnitřní poměry Svazu. Spory z těchto stanov nejprve řeší mimosoudně Kontrolní komise svazu.

Čl. XVIII.

Zakladatelské subjekty - členské prvky Svazu

Letečtí veteráni z.s.se sídlem Jungmannova 1411/2 Hradec Králové, ,PSČ 500 02, IČ: 04190599, zastoupený předsedou výboru Ing. Miloslavem Neubergem, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Hradci Králové odd. L vložka 10201, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing. Miloslav Neuberg

Letecký spolek Praha z.s., se sídlem, Borovská, 344, Újezd nad Lesy, Praha 9 PSČ 190 16, IČ: 04238893, zastoupený předsedou výboru Ing. Oldřichem Pelčákem, zapsaným v rejstříku spolků u Městského soudu v Praze odd. L vložka 63015, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

--------------------------------------

Ing.Oldřich Pelčák

18.3. Letci Plzeň z.s. se sídlem Železničářská 999/66, Doubravka, Plzeň, PSČ 312 00, IČ:04297792, zastoupený předsedou Jaromírem Kopačkou, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Plzni, odd. L vložka 7349, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Jaromír Kopačka

18.4. Letci Přerov- generála Karla Janouška, z.s. se sídlem Rokytnice 16, PSČ 751 04, zastoupený předsedou Ing. Jiřím Kubalou, IČ: 04751574, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Ostravě, pobočka Olomouc odd. L vložka 14667, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing.Jiří Kubala

18.5 Letecký spolek ing. Jana Kašpara Pardubice z.s. se sídlem Demokratické mládeže 369, Zelené Předměstí, 530 02 Pardubice, zastoupený předsedou výboru Jaroslavem Jandou, IČ: 04468902, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Hradci Králové odd. L vložka 10343, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Jaroslav Janda

18. 6. Klub letců Prostějov z.s.se sídlem Václava Špály 3986/4 796 04 Prostějov, zastoupený předsedou výboru Ing. Ladislavem Maťašovským, IČ: 04421094, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Brně, od. L, vložka 20825, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing. Ladislav Maťašovský

18.7. Letecký spolek generála Františka Peřiny Olomouc z.s. , se sídlem Karafiátová 293/4, Neředín, 779 00 Olomouc, zastoupený předsedou Ing. Jiřím Macurou, IČ: 04374045, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Ostravě, odd. L vložka 14481, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing. Jiří Macura

18.8. Letci Plumlov z.s., se sídlem Cvrčelka 496, 798 03 Plumlov, zastoupený předsedou Ing. Josefem Piňosem, IČ: 26653079, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Brně, odd. L, vložka 10268, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing. Josef Piňos

18.9. Svaz letců Brno genmjr. Otmara Kučery, DFC z.s., se sídlem, třída Generála Píky 2, Černá Pole, Brno, PSČ 613 00, zastoupený předsedou výboru Miroslavem Koválem, IČ: 04883641, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Brně, odd. L. vložka 21363, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Miroslav Kovál

18.10.Letci Žatec z.s. se sídlem Masarykova 1956, 438 01 Žatec, zastoupený předsedou Ing. Václavem Vaškem, IČ: 22611495, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Ústí nad Labem, odd. L, vložka 8113, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing. Václav Vašek

18.11. Letci Mariánské Lázně z.s., se sídlem Boženy Němcové 453/5, 353 01 Mariánské Lázně zastoupený předsedou výboru JUDr. Jaroslavem Polenským, IČ: 05116341, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Plzni, odd.L, vložka 7687, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

JUDr.Jaroslav Polenský

18.12. Letci Liberec z.s. se sídlem Horská 333/4, Liberec XIV-Ruprechtice, 460 14 Liberec zastoupený předsedou výboru Václavem Kořínkem, IČ: 05010918, zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Ústí nad Labem, odd. L, vložka 9970, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Václav Kořínek

18.13. Letci Bechyně z.s. se sídlem Školní 1009, 361 62 Bechyně zastoupení předsedou výboru Ing.Jiřím Plaňanským, IČ: 05918863 zapsaným v rejstříku spolků u Krajského soudu v Českých Budějovicích, odd. L, vložka 7241, který souhlasí se založením a vstupuje do Svazu.

Ing.Jiří Plaňanský

zakládají těmito stanovami výše uvedený Svaz jako spolek zapsaný v příslušném rejstříků spolků, ve smyslu ustanovení § 2014 z.č. 89/2012 Sb. občanského zákoníku.

Čl. XIX.

Účinnost a platnost stanov

• Tyto stanovy nabývají platnosti dnem, kdy budou podepsány v pořadí posledním členským prvkem svazu a jsou účinné dnem, kdy bude svaz pravomocně zapsán jako spolek u rejstříkového soudu.

Čl. XX.

Závěrečná ustanovení

• Tato smlouva se pořizuje v patnácti vyhotoveních, z nichž každý ze zakladatelů obdrží po jednom. Zbývající vyhotovení budou uložena pro potřeby svazu u sekretariátu.

V Praze dne ..............................................

Předsedající sjezdu: